Útikalauz önmegvalósítóknak

Útikalauz önmegvalósítóknak

A megtartás képessége

2016. április 04. - Domoszlai Katalin

mosoly.jpg

 

A megtartás képessége

 

Fontosságában elhanyagolt téma, pedig az Élet összes folyamata öt szakaszból áll és mind az öt egyforma súlyú.

Ezek a folyamatok:

- tervezés, felkészülés. Álmodd meg az álmod!
- megnyílás az új befogadására, befogadás, megszerzés. Tegyél érte és valósítsd meg!
- megtartás. Élvezd és éld! Tartsd meg stabilan és görcsölés mentesen,
- felkészülés az elengedésre. Szabadulj meg a fejlődésedet akadályozó kötődésektől!
- elengedés. Engedd el!

Különbözőek vagyunk abban, kinek melyik része megy könnyen, ki mivel akadt el.

A megtartás képessége fontos. Nézzünk néhány területet.
Jó esetben megtartjuk, szinten tartjuk az egészségünket. A testsúlyunkat.
Az anyagi életszínvonalunkat. Az építő kapcsolatainkat.
Egy házat, egy munkahelyet, ameddig szükségünk van rá.
Az anya a magzatot.
A médiában a nézettséget, látogatottságot.
Magát az életünket.

Az Univerzum hullámszerűen működik, fontos, hogy a problémás területeken lássuk, hogy a legjobb, az elég magas-e, a legrosszabb mennyire van lent, milyen gyakran változik ez,viharos és zaklatott vagy például túlságosan kiszámítható, unalmas vagy éppen kétségbeejtő.

Az optimálistól két irányba térhetünk el. Vagy túltartalékoló, zsugori, rátelepedő, túlkötődő dolgaink vannak, vagy túl gyakran ülünk a semmi közepén, vagy éppen rombolunk, amikor megtartani és építeni kellene...

A megtartás képességére ható legfontosabb mintát az anyánktól kapjuk. Maga a terhesség, jó esetben ez áldott állapot, szóval ez megmutatja, hogy a fent felsorolt szakaszok át is hatják egymást. Tehát a megtartás alatt már készülünk az elengedésre is, az új befogadására is. Párkapcsolatban ez úgy jelentkezik például, hogy ha mindkét fél szabadon élheti azt, amire egyénként vágyik, fel tud töltődni, sikeres amikor külön vannak, az a pozitív energia a kapcsolatra is jól hat.
Erre mondjuk, van egyéni tere és levegője a kapcsolatban és amit együtt csinálunk abban valóban mindketten benne vagyunk, nemcsak félig... Attól működik a kapcsolat megtartása, hogy aki benne van, érzi és éli, hogy megéri.
Az anyának is szüksége van olyan minőségi időre, amit feltöltődésre használ. A párjával, másokkal, vagy éppen egyedül.

Mert a második legerősebben ható minta a megtartás képességére, ahogy az anya a csecsemőt a karjában tartja. Mit sugall a mozdulata? Biztonságot vagy bizonytalanságot? Ha sír a gyerek, az ölében tartja-e vagy magára hagyja? Tehetetlenséget érez-e?
Szívesen szoptat-e, vagyis saját magát boldogan adja-e, vagy nincs elég anyatej, nem tudja magát odaadni, mint anya.
Egyedül van-e a problémáival, vagy van segítsége?

Harmadik minta ami a megtartás képességére hat, az a szülők kapcsolata. Ha együtt vannak, meg tudták-e tartani a kapcsolatban a szeretetet, a bizalmat,
a hűséget, a stabilitást? Ha elváltak, tartották-e a gyerekkel a kapcsolatot? Ha elváltak, mekkorát változott az életszínvonaluk?

Amikor a szülő túlkötődik a gyerekéhez, a terápiában szimbólumként a Pókkal vagy a Polippal dolgozunk. Miért kötődik túl a szülő? Túlfélt vagy éppen kihasznál, szívja a véredet?

Kérdések vannak bőven. Ha a megtartás képessége a szülőnek sem ment valami fényesen, egyrészt jó mintát nem kaphattunk, másrészt nagyot sérültünk a gyerekkorban. Például azért, mert elhanyagoltak. Vagy azért, mert a szülők tehernek, túl súlyos tehernek élték meg az, bennünket el kell tartani. Vagy azért, mert eszköznek használtak, durván kihasználtak.
Ezeknek a sérüléseknek a meggyógyítása fontos, mert meghatározóan hatnak az életünk hullámaira. A képességeinkre. A lehetőségeinkre. Meg kell tanulni hinni abban, hogy ennél több jár. Hogy jobb élet jár, mint a szüleinknek. Hogy képesek vagyunk sokkal tudatosabban csinálni.

Megosztást köszönöm! Ha oldásban, tanácsadásban segítségre van szükségetek, keressetek!

Email dk1011@live.dk

 

A bejegyzés trackback címe:

https://utesonmegvalositas.blog.hu/api/trackback/id/tr128558572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása